lauantai 30. tammikuuta 2016

Minimalismista

Olen muutaman vuoden ajan vähentänyt tarkoituksella vaatteitani, kosmetiikkaa, keittiötarvikkeita, astioita jne. mutta koriste-esineet ja kodin sisustukseen liittyvät jutut eivät ota vähentyäkseen, vaan lisääntyvät vaan.
Hankin juttuja kuitenkin pääosin kirpputoreilta, joten taloudellisesti ne eivät ole iso satsaus. Pienessä kodissani ei kuitenkaan ole tilaa aivan kaikelle.
Päätin tässä eräänä päivänä, että minun on vain karsittava kaikki ylimääräinen pois. Tämä on kuitenkin jäänyt, nyt vintti on pullollaan koriste-esine-laatikoita, mitkä on pakattu pois putkiremontin tieltä. Kellarikomero on tyhjennetty ja vinttiin viety kämpästäkin paljon juttuja; myös lähes kaikki ylimääräiset astiat keittiöstä. Parin viikon päästä keittiö on tyhjennettävä kokonaan; pikkuinen keittiöni puretaan putkiremontin yhteydessä ja uusi asennetaan paikalleen toukokuussa. Saan hiukan enemmän säilytystilaa, mikä on kiva, mutta tavaroiden järjestäminen ja paikkojen miettiminen onkin sitten oma lukunsa.

Minimalismiin liittyy se, että ihmisellä on vain tavaroita, mitä oikeasti tarvitsee ja mistä oikeasti pitää. Kirjoitin listan niistä, mitä tarvitsen keittiössä ja mitkä pitää säilyttää ehkä jossain muualla (keittiössä nyt).

Keittiössä tulee olemaan:
-ruokailuvälineet; lautaset, lasit, mukit
-kokkausvälineet: kattilat, paistinpannut, lastat, leikkuulaudat, kauhat yms.
-tarjoiluastiat
-leivontavälineet
-kahvi, tee ja kaikki niihin liittyvät tarvikkeet
-leivänpaahdin
-Kuivaruoka (makaroonit, riisit yms.), hedelmät (mitä ei säilytetä jääkaapissa), leipä yms.
-jätteiden kierrätys
-keittiön siivousvälineet (roskapussit) ja tiskaus
-keittokirjat

Nyt keittiössä on myös
-työkalut ->olisiko eteinen parempi paikka näille, siivouskaapissa ei ole tilaa
-kukkaruukut, lannoitteet yms. ->nämä voi siirtää kellariin, kun kellari on valmis
-patterit, jatkojohdot yms. -usein käytettävää tavaraa, pitäisi löytää paikka läheltä
-kynttilät ...hmm.. ei patterin, hellan tms. viereen, sulavat piloille...
-pöytäliinat, tabletit, yms... joko lähelle ruokapöytää olohuoneeseen tai sitten näille tomiva paikka keittiöstä

Linkkaan tähän vlog-videon, missä tekijä pohtii  mitä kannattaa säilyttää.
Hän ja hänen miehensä ovat keksineet neljä kysymystä, mitkä voi esittää itselle, kun miettii jostain asiasta luopumista:

1) Onko tämä oikeasti tunteita herättävä esine?

Monesti meidän on vaikea luopua rakkaalta saadusta lahjasta tai asiasta, mistä tulee mieleen muistoja.
Muutama vuosi sitten pakkasin vintissä lapsuuteni laatikoihin "0-6 vee", "ala-aste", "Yläaste" ja "lukio". Eli päätin säilyttää vain laatikollisen joka aikakautta kohden. Nyt vittiä läpi käydessäni löysin "vähän lisää" tavaroita, mitkä pitäisi mahduttaa noihin. Eli kun remppa on ohi, käyn laatikot uudestaan läpi, säilytän vain tärkeimmät ja muut laitan pois.

2) Onko sinulla näitä useampi?

Jos samantyyppisiä tavaroita on useampi, riittääkö yksi? Kun siivosin keittiötä viimeksi ja laitoin tavaraa pois, löysin 5 viinipullonavaajaa. En juo viiniä. Laitoin kierrätykseen muut ja jätin yhden "jos joku joskus tarvitsee..." Kai se on ihan kiva vieraita varten olla. Se yksi. Sama juttu viinilasien kanssa. Monta settiä niitä löytyy... minulta löytyy nyt keittiöstä 5+6+4... eli kolme. Viiden lasin setti on jo pakattuna kierrätykseen menossa olevassa laatikossa, kaksi säästän - ovat niin erilaiset. Toiset on kristallia, toiset kierrätyslasia.

3) Käytänkö tätä todella?

Erityisesti keittiötarvikkeissa on näitä paljon... Olin joskus ostanut blenderin. käytin sitä ehkä 1-2 kertaa vuodessa. Ystäväni huuteli facebookissa odotusaikanaan blenderin perään, halusi alkaa tekemään lapselleen itse soseita. Lahjoitin omani pois ja olen tehnyt kaiken nyt 3 vuotta sauvasekottimella. En ole kaivannut blenderiä kertaakaan. Yhdelle ihmiselle sauvasekoitin riittää; ainakin minun tarpeisiini se on parempi vaihtoehto - ja helpompi säilyttää.

4) Onko tämä niin arvokas, että sen säilyttämisestä kannattaa maksaa?

Meidän kaikkien kodit ovat tietyn kokoiset, viekö turha tavara liikaa tilaa? Esimerkiksi omalla kohdallani, jos en mahdu tähän asuntoon tavaroineni, pitäis ostaa isompi. Onko parempi luopua tavarasta vai maksaa suuri summa siitä, että mahtuu paremmin?

Tuo mainitsemani video on tässä:


Ostin erään kirjan...
Siitä sitten huomenissa lisää, kunhan saan sen avattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti