sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Kaaoksesta kodiksi

Tämä blogi alkoi reippaasti ja sitten päivitykset loppui seinään.
Syynä siihen oli läheisen sairstuminen ja menehtyminen 7kk diagnoosista. Viime vuosi meni siis pääosin sumussa ja tämä alkuvuosi oli aikalailla vain selviämistä päivästä toiseen.

Keväällä kuitenkin päätin omien voimien mukaan tehdä tästä kaoottisesta asunnosta kodin.

Tutustuin muutama vuosi sitten KonMari metodiin ja kävin läpi vaatteet, kirjat, keittiön ja pääsin jollain tapaa eteenpäin, kunnes tuli putkiremontti, mikä pysäytti projektin n. puoleksi vuodeksi. Muutenkin etenin jo aluksi todella hitaasti, muutama alakategoria kerrallaan. Mutta, nyt voin sanoa, että yhtä menneisyyteen liittyvää paperiläjää lukuunottamatta koko koti on "maritettu".
Olin monta vuotta ottanut vastaan huonekaluja käytettynä, ilmaiseksi, "on se ihan kiva" periaatteella. Eli kodissani oli monta ei minun valitsemaani huonekalua, joista en oikeastaan edes pitänyt. Ne eivät myöskään olleet käytännöllisiä eikä niistä huokunut minkäänlainen ilo.

Pikkuhiljaa annoin pois, vein jätelavalle ja kierrätykseen niitä. Viimeinen rykäys oli nyt heinäkuussa, 2 vuotta KonMarin aloittamisen jälkeen, kun sohva ja kirjahyllyt lähtivät uusiin koteihin. Olin kyllästynyt sohvan massiivisuuteen tässä pienessä asunnossa ja tilalle hain naapurista 60-luvun laverin, mistä tein sohvan tai "päiväsängyn" löhöilyä varten olkkariin. Olen ollut todella tyytyväinen tähän päätökseen.

Toinen oli kaksi kirjahyllyä, mitkä massiivisuudellaan ja epäkäytännöllisyydellään tässä asunnossa eivät olleet mieleisiä. Ne lähtivät ja sain toiselta naapurilta lundian-tyyppisen hyllyn, minkä ainoa vika oli kyllynkannattimien puuttuminen. Ne sain kuitenkin haettua alle 4€ hintaan Hokola-helakaupasta.

Olin kuitenkin monta vuotta ollut ahdistunut asunnon pienuudesta, mikä ei oikeastaan edes liittynyt ainoastaan liikaan tavaraan, vaan siihen että halusin askarteluhuonetta, parveketta, pihaa ja ties mitä.
Sitten törmäsin youtubessa vloggaajan esittelemään kirjaan "Love the home you have", katselin videoita ja tilasin kirjan Suomalaisesta. Ihastuin kotiini uudestaan; erityisesti uuden keittiön ja kylppärin ansiosta (putkiremontti pisti uusimaan). Näissä päätin valita juuri itselle mieleiset ja oikeat, enkä mitään sinnepäin. Meni pitkän aikaa että löysin inspiraation kylppäriin. Muutta se löytyi yhdestä sisustuslehdestä ja sitten kaakeleiden ja muiden valinta olikin helppoa. Itseasiassa en kaipaa tällä hetkellä isompaa kotia, vaikka se askartelunurkkaus olisi ihana, pärjään loistavasti näinkin.

Linkkaampa tähään vloggaajan soittolistan tuosta kirjasta:


Noh, koti oli järjestetty, omasta mielestäni kauniisti sisustettu ja täällä oli hyvä olla; mutta jotain puuttui. Jätin edelleen tavaroita lojumaan enkä vienyt niitä marituksen lomassa järjestetyille paikoilleen. Niitä kasaantui tuoleille ja kaikille tasoille... Eli kauneus ei pysynyt ja koko ajan takaraivossa kolkutti huono omatunto siivoamisen välttelemisestä. Loppujen lopuksi siivoaminen tuntui niin isolta urakalta, että sitä ei voinut kauheasti aloittaa jos ei siihen ollut aikaa tunteja.
Kauniiseen uuteen keittiöön kerääntyi taas tiskejä. Mietiskelin paljon asiaa, että mikä siinä tökkii. Etsin netistä kaikenlaisia siivouslistoja, katselin kotiäitien tekemiä kodinsiivousvideoita ja sitten törmäsin videoon, missä verrattiin kahta systeemiä eli KonMaria ja Flyladyä.

Kiinnostuin Flyladystä heti ja vietin muutaman päivän sitä tutkien. Aluksi juttu tuntui kovin sekavalta; piti sitä ja tätä ja tuota joka päivä kauheasti. Mutta sitten sain kiinni ajatuksesta. Eniten iski se, että jos olet kipeä, kiireinen tai et vaan jaksa, se ei haittaa. Yritä huomenna uudestaan tai sitten kun on voimia ja jaksat paremmin. Aloin seuraamaan Tanskassa asuvan skotlantilaisen naisen videoita youtubesta ja hän osasi selittää asian niin hyvin, että sain sisäsitettyä Flyladyn periaatteet.
Ja tiedättekö mitä... Tiskaan lähes joka päivä. Olohuone on siisti, saan tavarat paikoilleen heti sen jälkeen, kun olen niitä käyttänyt... Siivoaminen kestää nyt niin vähän aikaa, että siihen on helppo alkaa - ja sitten saa palkita itsensä.

Jos kiinnostuit, voit aloittaa tekemällä pikkuaskeleet Dianen kanssa:Mun ongelma oli: en voinut tehdä mitään kivaa, koska oli paljon pakollista tekemättä ja nuo pakolliset olisi vieneet niin kauan aikaa, että ei sellaiseen ollut aikaa... olin sitten tekemättä mitään. Tämä on nyt muuttunut, mietin välillä, että miten on mahdollista, että kun olen herännyt ja hoitanut aamuhommat (teen iltatöitä, monet jutut mitä muut tekee iltaisin, mä teen aamuisin) kello on 10 ja mulla on aikaa tehdä kivoja juttuja klo 13 tai 14:30 saakka, milloin on lähtö töihin.

Olen myös alkanut heräämään tuntia aikaisemmin. Tämäkin tuli elämääni youtuben kautta; yhdistelin itselleni sopivan aamurutiinin Flyladyn ja Miracle morning-metodin kautta. Tässä vidossa se on selitetty selvästi ja nopeasti:Jaan kotini 5 pienen papukaijan kanssa ja ne heräävät ajastetusti (lintuvalot ovat päällä n. 12 tuntia vuorokaudessa) klo 9:00. Eli mä heräilen klo 8. Juon lasin vettä ja otan samalla vitamiinit. Laitan kahvin valumaan. Sen ajan kun kahvi valuu, teen rauhallisesti liikkeitä selättimen kanssa (sopii mun vialliselle kropalle loistavasti). Kahvin valumiseen menee ehkä 5 min. otan kupin ja jos on hyvä sää, lähden ulos kupin kanssa. Istuskelen taloyhtiömme ihanalla pihalla 15-20 minuuttia. En ota mukaan kännykkää enkä tablettia. Katselen lintuja, pilviä, kasveja ja ajattelen mitä teen tänään. Tulen sisään, kirjoitan juttuja ylös. Ruksin "tee se"- listoista edellisenä päivänä tehdyt hommat ja mietin, että miten reipas olen ollut. Katson ehkä jonkun mukavan videon youtubesta. En avaa uutisia, enkä somea. Linnut herää, avaan toisen häkin ja päästän tyypit lentelemään. Hoidan kotihommia. Juon kahvia. Ehkä vasta klo 10 tartun puhelimeen ja katson siitä facet ja instagramit, ehkä vähän uutisia. klo 11:00 linnuille tuoreruoat ja lentovuoron vaihto. Sitten taas mukavaa tekemistä kunnes pitää lähteä töihin. Ai niin, en tiskaa iltaisin, kuten flylady neuvoo, vaan ennen töihin lähtöä. Vien lähes päivittäin myös biojätteen pois haisemasta. Iltaisin kun en viitsi enää lutrata - ja syön töissä niin tiskiä tulee töiden jälkeen ehkä vain teekuppi ja iltapalalautanen.
Sellaiseen keittiöön on aamuisin ilo mennä.

Kun keskittyy hetken omaan hyvinvointiin hetken päivässä, sitä huomaa olevansa paljon toimeliaampi ja kyllä, positiivisempi. Varsinkin, kun huomaa tehneensä tosi paljon asioita. Järkeviä ja mukavia. Ja sitten on aikaa olla vaikka hippaa lintusten kanssa, kun mikään tekemätön ei jyskytä takaraivossa.

Voi että kun on hyvä olla.

Yritän huomenna ottaa ihan kameralla sisustuskuvia... josko siitä sitten huomenna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti